Vipassana-Meditatieretraite op Terschelling

15 – 22 mei 2022 in de Volkshogeschool op Terschelling

Medio december 2021 verwachten we hier mee informatie te bieden, ook over hoe je je kunt aanmelden.

Begeleiding

Dingeman Boot en Marij Geurts

VIPASSANA-MEDITATIE

Vipassana- of inzichtsmeditatie is een meditatievorm die stamt uit het Boeddhisme en o.a. in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid die leidt tot gewaarzijn van wat zich hier en nu aan ons voordoet. En waardoor we meer en meer in contact komen met onze oorspronkelijke aard.

BEGELEIDING

De retraite wordt begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot.

Marij Geurts

begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , o.a. voor docenten en leidinggevenden in het onderwijs. Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij is docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-studiegroepjes voor ervaren mediterenden, een mettagroep, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana-meditatie.nu. Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot

werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefende Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Verder begeleidt hij retraites. Zie verder onder onder www.pannananda.nl en vipassana.nu.

DANA

Zoals alle retraites van de SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana (vrijgevigheid). Vanuit de tijd van de Boeddha worden de leringen en het meditatieonderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid. De hoogte van het inschrijfbedrag voor deze retraite is uitsluitend bepaald door de direct te maken kosten; de begeleider krijgt slechts zijn reis- en verblijfkosten vergoed.
Aan het einde van de retraite is er gelegenheid ook vrijgevigheid te beoefenen en dana aan te bieden aan de begeleiders.

TV-UITZENDING BOEDDHISTISCHE OMROEP STICHTING (BOS)

Om enig idee te krijgen hoe deze retraite verloopt kun je de TV-uitzending bekijken, die de BOS op 18 februari 2007 heeft uitgezonden over de in juli 2006 gehouden retraite op Terschelling. Zie: klik onderaan de openingspagina van www.pannananda.nl of ga naar www.boeddhistischeomroep.nl en klik op: TV-archief.