Verdiepingscursus vipassana en mildheid

Inhoud

Vipassanameditatie met mindfulness en mildheid als basis, nodigt uit tot “de dingen zien zoals ze zijn”. Door mindfulness en mildheid kunnen we helderheid ontwikkelen voor de diepere aard van ons bestaan. We worden vrijer van de conditioneringspatronen die ons hierbij belemmeren. In dit proces van ontwaken kunnen we ervaren hoe het ontwikkelen van intuïtief inzicht samengaat met essentiële kwaliteiten zoals onvoorwaardelijke liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. Maar ook het diepe besef dat we alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn, in ons zelf kunnen vinden.

In deze cursus zullen we zit- loop- en staan meditatie beoefenen. Er zijn begeleide meditaties, basisbegrippen uit het Satipatthana sutta worden behandeld zoals: wat wordt bedoeld met intuïtief inzicht, het herkennen en ontwikkelen van belangrijke kwaliteiten voor de meditatie zoals het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn als basis voor de meditatie, vertrouwen, inzet, mindfulness en inzicht.  Ook het op een milde manier leren omgaan met hindernissen en moeilijke momenten in de meditatie, is een belangrijk onderdeel van deze training van hart en geest. De waarde van deze meditatie in onze roerige tijd blijft zeker niet onbesproken. Er is gelegenheid voor uitwisseling. Vipassana en mettameditatie zullen in samenhang beoefend worden.

Van deelnemers wordt gevraagd dat ze dagelijks tijd maken om thuis te mediteren.

Begeleiding

Marij Geurts, Vipassana retraite begeleider

Data en tijd

5 donderdagochtenden 7 en 21 oktober, 4 en 18 november, 7 december( 9. 45- 11.45)
en een weekend, 13/14 november. ( zaterdag 13.30- 20.30 en zondag 10.00- 16.30)

Ochtenden en weekend kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

Voor wie

Voor ervaren mediterenden in vipassana en mindfulnessmeditatie, die hun kennis en ervaring willen verdiepen. Maar ook voor  hen die kennis willen maken met deze vorm van Boeddhistische meditatie is deze  cursus geschikt.

Plaats

Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
Nijmegen
Asanghazaal

Er is plaats voor maximaal 19 mensen. De cursus kan doorgaan bij minimaal 8 mensen.

Kosten

5 ochtenden en een weekend € 190,-( normaal) € 150,- ( krappe beurs) € 220,- ( ruime beurs).
Inbegrepen zijn lessen, organisatiekosten, zaalhuur, koffie/thee en soep in het weekend)

Inschrijving en informatie

Mail Marij Geurts of telefonisch 0620699676
vermeld naam, telefoonnummer en meditatie-ervaring.

Na opgave ontvang je bevestiging en informatie hoe te betalen. Na betaling is je plaats definitief.