Metta Stadsretraite met Zr. Viranani van 12-18 juni 2022

We hopen dat de stadsretraite in het najaar kan doorgaan.

We zijn verheugd dat Zr. Viranani weer naar Nijmegen komt voor het begeleiden van een Stadsretraite 12-18 juni. Velen kennen haar inmiddels als een inspirerende en kundige Dhammalerares

Zuster Virañani, een boeddhistische non en oorspronkelijk afkomstig uit de VS, is diep geworteld in de Boeddhistische leer door beoefening, studie en het doorgeven van de Dhamma. Ze heeft vele jaren gemediteerd volgens o.a. de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw en de Thaise woud-traditie. Daarnaast heeft ze gewerkt bij de Insight Meditation Society in de VS. In Myanmar, waar ze veel verblijft, is ze verbonden aan een gerenommeerd meditatiecentrum (Chanmyaymyaing van U Indaka Sayadaw). Op vele plekken in de wereld begeleidt ze meditaties. Ze is zeer kundig in het begeleiden van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) en Vipassana retraites als complementaire beoefeningen.

Assistentie: Marij Geurts.

Locatie

De retraite zal dit keer plaatsvinden in de Piet Gerritszaal, mgr Suijslaan 4, H. Land -stichting. De locatie ligt in een bosrijke omgeving.
Vanaf het stadscentrum is het ongeveer 15 minuten fietsen, er is voldoende parkeergelegenheid  en een bushalte vlakbij. Indien nodig vanwege corona,  is de  zaal  groot genoeg om op  1.5. afstand met 25 mensen te kunnen mediteren

Programma

De retraite omvat een hele zondag, 5 avonden en een hele zaterdag en heeft de vorm van een stadsretraite.

Op zondag 12 juni openen we deze  retraite met een hele dag samen mediteren in de Gerritszaal. We komen de doordeweekse avonden ook bij elkaar In Gerritszaal. In de ochtend om 8.00 is er voor wie wil een meditatie op zoom, thuis.

Op zaterdag 18 juni sluiten we dan weer af met een hele dag in de Gerritszaal..

Groepsinterviews met  zr. Virañani zijn onderdeel van de retraite.

Tijden

Zondag 12 juni                        9.00 – 17.00 uur
Maandagavond 13 juni         19.00 – 21.45
t/m vrijdagavond 17 juni
Zaterdag 18 juni                     9.00 – 16.00

 

Wat is een stadsretraite

Een stadsretraite geeft ons de mogelijkheid om een deel van de dag gezamenlijk te mediteren, maar ook je dagelijkse werkzaamheden voortzetten in de lijn van metta en mindfulness. Zo kunnen formele en informele meditatie geïntegreerd worden in het dagelijkse leven.

We beoefenen loop- en zitmeditatie, er zijn begeleide zitmeditaties, dhammalezingen, gelegenheid om vragen te stellen en voor uitwisseling. Er is twee keer een groepsinterview.

Het is aan te bevelen om tijdens deze retraite-week je te beperken tot de noodzakelijke activiteiten; werk, zorg voor gezin, mantelzorg etc., zodat je zo veel mogelijk in de sfeer van Metta en opmerkzaamheid kunt zijn. Van deelnemers wordt verwacht dat ze principe aan het hele programma deelnemen. In uitzonderlijke gevallen kan een avond gemist worden. Graag in overleg met de organisatie.

De meditatiebegeleiding, dhammatalks en de interviews van zr. Viraniani zijn volledig in het Engels.

Corona

Deelnemers wordt gevraagd, indien nodig, de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Kosten

De kosten voor organisatie van deze stadsretraite zijn p.p.  75,- euro (krappe beurs € 60,-) Dit bedrag dekt de kosten voor de accommodatie, koffie/thee, soep (op zondag en zaterdag)

Mochten de financiën een belemmering zijn om mee te doen, laat ons dat weten. Wij bekijken dan of er een oplossing is.

Dana

Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatie-onderricht gezien als een daad van vrijgevigheid: dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om zelf vrijgevigheid te beoefenen. Op vrijwillige basis kan Dana gegeven worden aan de leraar, die geen andere inkomsten heeft, behalve dat wat haar gegeven wordt.

In dit geval zal er op het einde van de retraite een bankrekeningnummer worden gegeven, waarop de Dana kan worden overgemaakt.

Organisatie

Er is een organisatie groepje dat de praktische organisatie vooraf en tijdens de retraite op zich wil nemen. Dit zijn: Evelien Hulshof, Jos vd Voort, Connie Verberne, Helen Mouthaan, Joost Muskens en Marij Geurts.

Inschrijving en informatie

vipassananijmegen@gmail.com, met vermelding van naam, telefoonnummer, geboortedatum en meditatie ervaring.

 Daarna ontvang je verdere praktische informatie en hoe te betalen.

Ook voor vragen kun je op dit mailadres terecht of bij  Evelien Hulshorst 0626978427 of Marij Geurts 0620699676