Vipassana-Meditatieretraite op Terschelling

Van zondag 10 – zondag 17 mei 2020 in de Volkshogeschool op Terschelling.

Ontwaken in de Natuur

Begeleiding

Dingeman Boot en Marij Geurts

MEDITATIE EN CONTACT MET DE NATUUR

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur een belangrijke rol in het meditatieproces. We zullen ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar kan zijn; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan. De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering , spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie

Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard

Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt b.v. een plek zoeken in het bos, op het strand, of gewoon een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, mogelijk loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

TIJDENS DE RETRAITE

De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar.
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken (interviews), yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

HET CENTRUM

Het centrum (de Volkshogeschool) is heel mooi gelegen midden in de natuur aan het fietspad, dat loopt van het plaatsje Hoorn naar het strand. We hebben daar een eigen gebouw tot onze beschikking. De afstand naar het strand is ongeveer 2 kilometer, 5 minuten fietsen en 10-15 minuten lopen. Het dorp Hoorn ligt op een steenworp afstand.

VERVOER

We vertrekken op zondag 10 mei om 15.00 uur met de boot vanuit Harlingen naar Terschelling. Zorg dat je er op tijd bent; de boot vertrekt stipt op tijd. We wachten op elkaar rechts van de ingang van het gebouw waar je de tickets koopt; vandaar gaan we om 14.45 uur naar de boot. Evenals vorige jaren kunnen we bij aankomst in West-Terschelling gezamenlijk fietsen huren (die door ons gereserveerd worden) en gezamenlijk naar het centrum fietsen. De bagage wordt dan in het centrum bezorgd. Natuurlijk is het ook mogelijk – voor wie dat liever doet – om de bus te nemen naar het centrum en dan in Hoorn een fiets huren. Bij aankomst maken we gebruik van de avondmaaltijd, terwijl de retraite om 20.00 uur begint. De retraite eindigt op zondag na de lunch en we verlaten Terschelling met de boot van 17.30 uur. Eventueel eerder kan natuurlijk ook. Later een vertrektijd wijzigen kan telefonisch heel gemakkelijk.
Er is een treinverbinding met Harlingen; het station is vlakbij de plaats waar de boot vertrekt.
Voor het parkeren van de auto in Harlingen is er een speciaale terrein. Van daar loop je in ca 10 minuten naar de boot.

ACCOMMODATIE EN KOSTEN

We hebben de beschikking over gerenoveerde twee-persoonskamers met douche en toilet. De kosten voor deze weekretraite bedragen € 675,-. Wanneer je graag mee wil doen maar de hoogte van het inschrijfbedrag is een belemmering, aarzel dan niet en neem contact op met
Jochem Stienstra (SIM) 0624999618
De kosten voor de boot en huur van de fiets zijn niet in het bedrag inbegrepen.

Wanneer je het inschrijfformulier volledig ingevuld instuurt en € 200,- overmaakt word je voorlopig ingeschreven. Als je daarna voor 15 maart a.s. het resterende bedrag overmaakt word je definitief ingeschreven.
Afhankelijk van het aantal deelnemers is het misschien mogelijk om een 1-persoonskamer te krijgen. Als je daar belangstelling voor hebt, geef dit aan op je aanmeldingsformulier en eventueel bijzonderheden die daartoe aanleiding zijn. De meerprijs bedraagt € 18,- per dag.

DEELNAME

Voor deelname aan deze retraite is voldoende ervaring met de beoefening van meditatie vereist.

AANMELDING

Definitieve inschrijving voor deze retraite vindt plaats door overmaking van het inschrijfbedrag op rek. NL72TRIO0338469087 t.n.v. Stichting Inzichts Meditatie o.v.v. “Tersch-mei020”. Wanneer de tenaamstelling van de rekening niet overeenkomt met de deelnemer dan ook deze naam vermelden. Inschrijving voor deze retraite vindt plaats in volgorde van binnenkomst van het gehele inschrijfbedrag.
Wil daarnaast het volledig ingevulde aanmeldingsformulier sturen naar Connie Verberne, Van Langeveldstraat 19 6521MH Nijmegen of mailen naar connieverberne@upcmail.nl.

ALGEMENE BEPALINGEN

Bij deze retraite zijn de algemene bepalingen (waaronder de annuleringsvoorwaarden) van toepassing zoals deze vermeld staan op de website van de SIM (www.simsara.nl) en in de nieuwsbrief SIMsara. Aanbevolen wordt deze bepalingen door te lezen.

VIPASSANA-MEDITATIE

Vipassana- of inzichtsmeditatie is een meditatievorm die stamt uit het Boeddhisme en o.a. in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid die leidt tot gewaarzijn van wat zich hier en nu aan ons voordoet. En waardoor we meer en meer in contact komen met onze oorspronkelijke aard.

BEGELEIDING

De retraite wordt begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot.

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer voor docenten en leidinggevenden in het onderwijs. Sinds 2010 begeleidt zij retraites, is docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze een meditatie-studiegroep voor ervaren mediterenden, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana-meditatie.nu. Zij begeleidt ook mensen bij levens(loop) vragen en hun spirituele zoektocht en heeft een achtergrond in o.a. Psychosynthese en de Diamondapproach/Ridhwanschool. Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar . Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting “Vipassana Meditatie Zwolle”. Verder begeleidt hij retraites. Zie verder onder www.pannananda.nl.

DANA

Zoals alle retraites van de SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana (vrijgevigheid). Vanuit de tijd van de Boeddha worden de leringen en het meditatieonderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid. De hoogte van het inschrijfbedrag voor deze retraite is uitsluitend bepaald door de direct te maken kosten; de begeleider krijgt slechts zijn reis- en verblijfkosten vergoed.
Aan het einde van de retraite is er gelegenheid ook vrijgevigheid te beoefenen en Dana te geven aan de begeleiders.

INLICHTINGEN

Na inschrijving ontvang je twee weken voor het begin van de retraite een brief met nadere bijzonderheden.
Verdere inlichtingen: Connie Verberne: connieverberne@upcmail.nl of
tel. 06-51611001

TV-UITZENDING BOEDDHISTISCHE OMROEP STICHTING (BOS)

Om enig idee te krijgen hoe deze retraite verloopt kun je de TV-uitzending bekijken, die de BOS op 18 februari 2007 heeft uitgezonden over de in juli 2006 gehouden retraite op Terschelling.