DHAMMA VERDIEPINGSCURSUS

Ik zocht verdieping, maar kreeg er een hele sangha bij
~ een cursist ~

Dhamma Verdiepingscursus

De Dhamma Verdiepings Cursus (of kort DVC) is een twee jaar durende cursus. De huidige DVC is de 7e in successie, die loopt van september 2018 t/m het voorjaar van 2020. Deze cursus is al volgeboekt. Je kunt je wel opgeven voor de volgende DVC die start in september 2020.

De Dhamma Verdiepingscursus wordt georganiseerd door de Stichting Inzicht Meditatie. 
De begeleiding van de weekends is in handen van een vast team begeleiders: Ank Schravendeel, Marij Geurts, Frits Koster, Joost van den Heuvel-Reinders. Daarnaast worden regelmatig gastdocenten uitgenodigd.

Voor wie is de Dhamma Verdiepings-Cursus?

De DVC is geschikt voor iedereen die al geruime tijd mediteert en voldoende retraite-ervaring in de bovengenoemde traditie heeft. Ook is het van belang dat je bereid bent te delen wat de meditatie of studie met je doet.

Doel van de cursus

  • Het ondersteunen van het meditatieproces in de context van het achtvoudige pad, door het aanbieden van theoretische en praktische kennis en deze verbinden met de eigen ervaring.
  • Het waarborgen van de kwaliteit van de bestudering van het Theravada-boeddhisme en de beoefening van inzichtmeditatie zoals o.a. onderwezen door de Birmees boeddhistische monnik eerwaarde Mahasi Sayadaw, Ven. Upandita, Ven. Ajahn Cha en Ven. U Tejenya. Maar ook hoe deze beoefening door westerse meditatieleraren in meditatiecentra zoals o.a. Gaiahouse, IMS en Spirit Rock zijn vorm heeft gekregen.
  • Het motiveren van mensen om hun bestudering en beoefening van het Boeddhisme te verdiepen en te laten rijpen. Daarbij zal gewerkt worden met verschillende onderzoeksvormen zoals (begeleide) meditatie, dhammalezing, insight dialogue, inquiry en bestudering van boeken en teksten.
  • Het minimumaantal deelnemers is 12, het maximum is 32.

Opbouw van het programma

Het programma is opgebouwd rond verschillende vormen van onderzoek en leren. Zo wordt er ruim aandacht besteed aan reflecteren middels theoretische uiteenzettingen over de dhamma en door groepsuitwisseling.
Er is veel ruimte voor direct ervaren via geleide- en reflectieve meditaties, onderzoek in twee en drietallen en door insight dialogue.

Op de zaterdagavond kijken we vaak naar een film of documentaire die aansluit op het thema van dat weekend.
Naast de weekends kunnen deelnemers als zij dat willen bijeenkomen in regionaal samengestelde groepjes om opgedane ervaringen en inzichten door de weekends samen verder te verdiepen.
Met behulp van huiswerkopdrachten worden de deelnemers aangemoedigd om inzichten te integreren in het dagelijks leven

Structuur weekenden Dhamma Verdiepings-Cursus

De cursus omvat acht weekends verdeeld over twee jaar. We beginnnen op zaterdagmorgen en eindigen zondag na de lunch. Je kunt de vrijdagavond al komen, vanaf 19.00 uur ben je welkom. Naast de weekends kunnen deelnemers als zij dat willen bijeenkomen in regionaal samengestelde studiegroepjes.

Kosten en verblijf

De DVC wordt gegeven op basis van een vrijwillige bijdrage (dana) plus de kosten voor het verblijf en de maaltijden.
We verblijven in ‘De Elegast’ in Ubbergen bij Nijmegen, een prachtige accommodatie in een voormalig meisjesklooster. De verzorgde maaltijden zijn vegetarisch en veelal op basis van verse streekproducten.