Posts In: Agenda

lotus foto© Anita van Kempen

Doorgaande Meditatiegroep Metta en Vipassana via Zoom

Zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te vliegen,
zo heeft een beoefenaar de twee vleugels nodig van wijsheid en compassie.

Bedoeling

Afgelopen najaar hebben we weer om de 2 weken op woensdagochtend metta meditatie beoefend op zoom. Daarnaast was er op donderdagochtend de verdiepingscursus Vipassanameditatie.

Gaandeweg ontstond het idee, om op de woensdagochtenden op zoom, afwisselend metta en vipassana te beoefenen. Beide beoefeningen hebben hun eigen accenten en ze ondersteunen elkaar.

Een bekende Birmese Meditatielerares, Dipa Ma zei ooit treffend toen een van haar westerse studenten vroeg of het nou beter was om vipassana te beoefenen of metta: ” Hoe kun je nou vipassana beoefenen zonder de kwaliteit van metta en hoe kun je vriendelijkheid of compassie beoefenen zonder mindful te zijn.”

Om de vruchten van beide beoefeningen te laten bloeien lijkt het me dan ook een goed idee om komend voorjaar beide beoefeningen aandacht te geven. En zo ook de kracht van beiden te ervaren en deze weer in je dagelijkse meditaties en leven te verdiepen.

Naast de basisinstructies voor vipassana- en metta meditatie zullen we ook steeds aandacht besteden aan lichaamsmeditatie als basis voor het ontwikkelen van sammadhi, inzicht en mildheid.

We mediteren met een niet al te grote vaste groep, zodat deelnemers elkaar leren kennen in de beoefening en er voldoende veiligheid is om met elkaar Dhammaonderzoek te doen.

Data in voorjaar 2022

Januari: 26,
Februari: 9, 23
Maart: 9, 23
April: 6 , 20
Mei: 4 , 25
Juni 8 .

Tijd

9.00 uur begeleide zitmeditatie
9.45 uur ruimte voor vragen of korte inleiding kort zitten
10.15 uur einde.

Plaats

Thuis
via Zoom
Je ontvangt voor de eerste bijeenkomst een zoomlink die je voor alle bijeenkomsten kunt gebruiken.

Aanmelden

Je schrijft je in voor een serie van vijf ochtenden, daarna kun je besluiten of je je voor de volgende vijf ochtenden wilt committeren.

Stuur een mail naar Marij Geurts

Kosten

op basis van Dana

skyline van Nijmegen

Metta Stadsretraite met Zr. Viranani van 13 – 18 november 2022

Thema: Vriendelijkheid en verbondenheid in moeilijke tijden

Wij vinden het heel bijzonder dat wij, na jaren van afwezigheid, zr Virañani weer in ons land kunnen ontvangen en dat zij de jaarlijkse stadsretraite weer live kan begeleiden.

Vriendelijkheid en verbondenheid in moeilijke tijden

Zowel in ons persoonlijke leven als in de wereld is innerlijke vrede, compassie en wijs handelen niet alleen een mogelijkheid maar ook een dringende noodzaak. Hoe ontwikkelen we deze kwaliteiten in onze turbulente wereld? Het onderricht van de Boeddha geeft handreikingen die hun oorsprong vinden in ons vermogen tot wijsheid en liefde. Zr Virañani kent als geen ander het effect van de complementaire beoefening van metta (liefdevolle vriendelijkheid) en vipassana (helderheid van hart en geest). Mettameditatie in samenhang met vipassanameditatie zullen de rode draad zijn van deze stadsretraite.

Stadsretraite

In een stadsretraite komen we een aantal uren per dag bij elkaar om samen te mediteren. Daarnaast ga je gewoon naar je werk, zorg je voor de kinderen of heb je anderszins dagelijkse activiteiten. Zo krijg je de gelegenheid om metta en mindfulness te integreren in je dagelijkse leven. Het is echter aan te bevelen om tijdens deze retraite-week zo weinig mogelijk activiteiten te plannen, zodat je zo veel mogelijk in de sfeer van metta en opmerkzaamheid kunt zijn.

Als je je opgeeft neem je in principe deel aan het hele programma. Soms zijn er uitzonderlijke omstandigheden. In overleg kunnen we kijken wat raadzaam is.

 De meditatiebegeleiding, dhammatalks en de groepsinterviews door Zr Virañani zijn volledig in het Engels. Daarbij is er natuurlijk de ruimte is om om de vertaling van een woord of zin te vragen als je iets niet begrijpt.
O
p de doordeweekse ochtenden  is er voor wie wil is de mogelijkheid om samen te mediteren op zoom van 8.00- 9.00 uur.

Begeleiding

Zr Virañani, boeddhistische non en oorspronkelijk afkomstig uit de VS, is diep geworteld in de Boeddhistische leer door beoefening, studie en het doorgeven van de Dhamma. Ze mediteerde vele jaren volgens de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw en de Thaise woud-traditie. Daarnaast werkte ze bij de Insight Meditation Society in de VS.
In Myanmar is ze verbonden aan het gerenommeerde meditatiecentrum Chanmyaymyaing van U Indaka Sayadaw.
Ze is zeer kundig in het begeleiden van metta- en vipassanameditatie, die zij op vele plekken in de wereld begeleidt.

Assistentie

Marij Geurts

Data en tijden

Zondag 13 november                                              10.00-17.00 uur   – live
Maandag 14 t/m vrijdag 18 november             19.30-21.45 uur   – live
Optioneel Ma 14 tm vrij 18 november             8.00-9.00 uur         – zoom

 

Locatie

De retraite vindt plaats in Het Eikpunt.
Een prachtige locatie in Nijmegen Noord. Vanuit het centrum fiets je de Waalbrug over. Meteen daarna rechts ligt de ecologische wijk. Het is ongeveer 10 minuten fietsen. Vanaf station Lent is het 15 minuten lopen.

Duitslandstraat 4
6663 LE Lent

Kosten

 Deelname aan de stadsretraite kost: normaal tarief € 65,- , krappe beurs 45,-, ruime beurs € 75,-.  Dit bedrag dekt de kosten voor de accommodatie, koffie/thee en soep op zondag. Mochten de financiën ondanks het verlaagde tarief van € 45 een belemmering zijn om mee te doen, laat ons dat weten. Wij bekijken dan of er een oplossing is.

Dana

Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatie-onderricht gezien als een daad van vrijgevigheid, dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om zelf vrijgevigheid te beoefenen. Op vrijwillige basis kan dana gegeven worden aan de lerares, die geen andere inkomsten heeft, behalve dat wat haar gegeven wordt. In dit geval zal er op het einde van de cityretreat een bankrekeningnummer worden gegeven, waarop de Dana kan worden overgemaakt.

Meenemen

Meditatiematje, kussentje of bankje, warme kleding, omslagdoek.
Er zijn stoelen aanwezig.

Voor wie

Voor ieder die haar/ziijn meditatie wil verdiepen. Enige bekendheid met meditatie (vipassana, mindfulness, metta, zen etc.) strekt tot aanbeveling. Twijfel je, neem dan contact op met Marij Geurts mgeurts@kpnmail.nl , 0620699676

Er is ruimte voor 20 mensen (corona afstand, mocht het nodig zijn). Dus wacht niet te lang met aanmelden

Inschrijving en informatie

Je kunt je inschrijven o.v.v. naam, leeftijd, telefoonnummer en meditatie-ervaring bij Connie Verberne connieverberne@upcmail.nl
Voor inhoudelijke informatie, m.geurts@kpnmail.nl

 Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met daarin de informatie hoe te betalen. Ongeveer 10 dagen voor aanvang van de retraite ontvang je een mail met verdere praktische informatie. Wanneer er teveel aanmeldingen zijn, geldt de volgorde van betaling als criterium

We zien er naar uit je (weer) te ontmoeten.

De organisatiegroep, Marij Geurts, Loeki Bentlage, Helen Mouthaan, Connie Verberne, Jos Voorst.

bos foto © Marij Geurts

DOORGAANDE MEDITATIE STUDIEGROEP (VOLGT BINNENKORT WEER)

BEDOELING

Naast het beoefenen van meditatie is het aan te bevelen om Dhammaonderzoek te doen door het samen lezen van teksten over de Dhamma ter verdieping en ondersteuning. Dit gebeurt al een aantal jaren in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers).

THE WAY OF TENDERNESS’

Momenteel lezen we ‘The way of tenderness’ van Zenju Earthlyn Manual. Dit boekje geeft mooie handreikingen om met elkaar Dhamma onderzoek te doen in relatie tot diversiteit en inclusiviteit; het besef dat de Dhamma er voor iedereen is en voor iedereen toegankelijk kan zijn, ongeacht kleur, sexe en gender. Het gezamenlijk dhamma onderzoek beoogt geen theoretische discussie. Uitgangspunt is persoonlijke verdieping en integratie van de Dhamma in het dagelijks leven en in de meditatie, door mindful spreken en luisteren.

VOOR WIE

Aantal jaren vipassana meditatie beoefening en minstens 1 retraite van minimaal een week strekt tot aanbeveling.. Er is nog ruimte voor 3 deelnemers. Je schrijft je in voor 5 keer en kunt daarna weer  besluiten of je verder gaat.

WANNEER

De groep ontmoet elkaar tweewekelijks op woensdagochtend van 9.30 – 11.30 uur via zoom.
Je committeert je voor 5 bijeenkomsten. Daarna kun je besluiten of je doorgaat of niet.
De groepsgrootte is maximaal 8 personen.

PROGRAMMA

9.30 – 10.15 uur meditatie
10.15 – 11.15 dhamma-onderzoek
11.15 – 11.30 meditatie.

KOSTEN

er is gelegenheid om dana te beoefenen.

BEGELEIDING

Marij Geurts
Je kunt me mailen of bellen
06 206 996 76

AANMELDEN EN INFORMATIE

Voor degenen die nieuw zijn graag van te voren een telefonisch gesprekje over hoe aan te sluiten.